Recept na radost

To se sejdou klienti havířovského GrandParku (každý čtvrtek dopoledne) v kuchyňce ve 3. patře. A do velké mísy se vysype ½ kg pěkného pocitu ze setkání s vrstevníky. Pak se přidá 80 dkg úsměvů pečovatelek a 30 dkg legrace. Promíchá se to se ¼ kg vzpomínek na to, jak se peklo „u nás doma“. Nechá se to nakynout a provonět při šálku dobré kávy. Pak se to vyleje na plech a navrch se naklade 40 dkg pěkně zralého těšení se na výsledek. Ještě posypat drobenkou ze společně zazpívaných písniček – a za půl hodiny se z trouby vytáhne upečený koláč i radost z hezky stráveného dopoledne, která vykouzlí úsměvy na tvářích všech zúčastněných klientů.

Samozřejmě že se pokaždé peče jiný moučník. Tentokrát to byl ovocný drobenkový koláč – a jak je vidět na fotce, krásně se povedl. Ale možná, že důležitější než koláč je právě to pečení – při kterém vznikne ta dobrá nálada a úsměvy ve tvářích. Protože se může zapojit každý, kdo chce. Může to být žena i muž, nerozhoduje věk ani zdravotní stav. „Já to asi nezvládnu, mně se klepou ruce,“ posteskla si 81letá Julie Kudelová, když měla na těsto na plechu poklást ovocnou směs. „Ale to přece vůbec nevadí, naopak je to dobře, protože tou rukou se musí třást, aby se ovoce hezky rozprostřelo,“ zasmála se aktivizační pracovnice Lucie Szarowská.

„Pečení je jedna z oblíbených aktivit našich klientů, navíc je velmi užitečná. Při hnětení těsta a dalších přípravných pracích si klienti procvičí jemnou motoriku prstů a rukou. Když si opakují recept a množství ingrediencí, procvičují paměť. Zavzpomíná se i na to, co se peklo u nich doma – což je vlastně reminiscenční terapie,“ vysvětluje ředitelka havířovského GrandParku Renata Vávrová.